Günümüzde cinsiyet ayırt etmeksizin hemen hemen her sektörde uzun
çalışma saatleri, yoğun tempo, iş stresi gibi sebeplerle beslenme
düzenini bir kenara atıyor...
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan,
günümüzde cinsiyet ayırt etmeksizin hemen hemen her sektörde uzun
çalışma saatleri, yoğun tempo, iş stresi gibi sebeplerle beslenme
düzeninin bir kenara atıldığını belirtiyor. Özellikle kahvaltının
atlanılmaması gerektiğini belirten Dyt. Okan, ofiste sıvı tüketiminin de
oldukça önemli olduğunu hatırlatıyor.
Büyük çoğunluğun "Beslenmemi düzenlemek için yoğunluğun azalmasını,
tatil dönemini bekliyorum" diyerek doğru beslenmeyi ertelediğini,
bazılarının ise "Bu düzende nasıl kendime özen gösterebilirim?" şeklinde
bu konuda iyice umutsuz olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi
Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan, iş temposu ne olursa olursa
beslenmenin asla gözardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Kahvaltıyı atlamayın"İş hayatında erken mesai saatiyle beraber en çok
yapılan hata kahvaltının atlanması. Kahvaltısız başlanmış bir günde ne
yaparsanız yapın 'sağlıklı beslendim' diyemezsiniz. 'Kahvaltımı
yapıyorum ama ofiste' diyorsanız da hata yapıyorsunuz" diyen Dyt. Okan,
öncelikli tercihin uyandıktan sonra ilk yarım saatte yapılmış bir
kahvaltı olduğunu söylüyor. Ancak kişi bunu yapamıyorsa, ilk yarım
saatte kan şekerini düzenleyecek, metabolizmayı uyandıracak, zihnin
çalışmaya başlamasına yardımcı bir ara öğün yapıp evden öyle çıkmasını
öneren Dyt. Okan, bunun için şu besinlerden birinin tercih
edilebileceğini belirtiyor:
* Bir kutu probiyotik yoğurt (içine yulaf ezmesi eklenebilir)
* Bir su bardağı süt + bir porsiyon taze-kuru meyve
* Bir küçük kase mısır gevreği/müsli Bu öğün alındıktan sonra iki saat içinde mutlaka kahvaltı yapılması
gerektiğinin altını çizen Dyt. Okan, kahvaltı alternatiflerini ise şöyle
sıralıyor:
* Yarım simit + beyaz peynir
* Yağsız kepekli tost
* Beyaz peynirli sandviç Dyt. Okan kahvaltıda bu besinlerin beraberinde söğüş domates, salatalık
tüketilmesinde büyük fayda olduğunu da sözlerine ekliyor.
Çantanızda kuru meyve bulundurun Kahvaltıdan sonraki ara öğünde ise taze meyve tüketmenin en uygun
seçenek olduğunu belirten Dyt. Okan, taze meyve imkanı olmadığında ise
ofiste, arabada veya çantada bulundurulması kolay alternatifler olan
üç-dört adet kuru kayısı, bir yemek kaşığı kuru üzüm ya da kuru dut veya
bir-iki adet kuru incir tüketilmesinin faydalı olacağını dile
getiriyor.
"En kötü ihtimalle, öğle yemeğine kadar aç beklemektense bol süt
(süttozu değil) ile yapılmış açık çay veya kafeinsiz kahve tüketmek de
bir çözümdür" diyen Dyt. Okan öğle yemeği içinse şu önerilerde
bulunuyor:
* Bir porsiyon ızgara/haşlama/fırın et/tavuk/balık + salata + çorba veya ekmek (esmer)
* Kepekli tavuklu/peynirli/ton balıklı sandviç + ayran
* Izgara tavuklu/ton balıklı/akdeniz salata + ekmek Karbonhidrat alımından korkmayın Öğle yemeğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın çoğunluğun
yaptığı hatayı tekrarlamamak; ekmek ve çorba tüketmekten, karbonhidrat
alımından korkmamak gerektiğini belirten Dyt. Okan, "Kontrollü miktarda
tüketilen karbobhidrat hem öğleden sonraki enerjimizi yönetir hem de
ikindi, akşam ve gece tekrarlayan tatlı ataklarının önüne geçer" diyor.
İkindi ara öğün seçiminin ise akşam yemeği ve gece atıştırmalarını
yönetmemizi sağladığını vurgulayan Dyt. Okan, ikindi alternatiflerini
şöyle sıralıyor:
* Beyaz peynirli kepekli sandviç
* Yağsız kepekli tost
* Meyve + yoğurt
* Grissini + peynir
* Kepekli yağsız bisküvi +ayran
* Bir küçük kase mısır gevreği/müsli + süt Akşam yemeği 19.00-19.30 arasında yenmeli Akşam yemekleri uzayan mesai saatlerinden dolayı geç saatlere kalıyorsa,
akşam yemeğini yemek için eve gitmeyi beklememek gerektiğini söyleyen
Dyt. Okan, "19.00-19.30 saatleri arasında ofiste de olsa akşam yemeği
yenmeli. Eve geç saatlerde gidiliyorsa ailece sofraya oturup ana yemek
değil ara öğün tüketilmelidir. Ya da akşam yemeğinde alınması gereken
besinler ikiye bölünüp, yarısı ofiste, geriye kalanı eve gidince
tüketilebilir. Böylece sofraya çok aç oturmayarak, planlanandan daha
fazlası yenmemiş, yemek sonrası tatlılara yada abur cuburlara karşı
kontrol sağlanmış olur" diyor.
Dyt. Okan, 'Akşam yemekten sonra veya şu saatten sonra yemek yemek
yasak' tavrının bir süre sonra kontrolünü tamamen kaybetmemize, anlamsız
atıştırmalara veya tatlı krizlerine sebep olabileceğinin de altını
çiziyor ve yemekten iki saat kadar sonra eğer hemen yatılmayacaksa şu
besinlerin tüketilebileceğini belirtiyor:
* Meyve + süt
* Meyve + peynir
* Meyveli yoğurt
* Mısır gevreği/müsli + süt
* Grissini + peynir Dyt. Okan son olarak, beslenme düzeniyle beraber günlük sıvı alımının da
ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Süt, ayran, şekersiz
içecekler, bitki çayları tüketilmeli ancak sadece bir şeyler içerek sıvı
ihtiyacının karşılandığı düşünülmemeli, mutlaka su içilmelidir" diyor.