Sitemizden Yararlanmak İçin Üye Olunuz !!!Damacana su kullananlar DİKKAT B-261910-üye_ol
Pozitif Seyir
Sitemizden Yararlanmak İçin Üye Olunuz !!!Damacana su kullananlar DİKKAT B-261910-üye_ol
Pozitif Seyir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaİletişimLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Damacana su kullananlar DİKKAT

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
hsn25
™Pozitif Seyir™
™Pozitif Seyir™
hsn25


Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex10
Uyarı Seviyesi : Uyarı Yok
Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex11
Kayıt tarihi : 11/08/10
Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex11
<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı : 460
Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex11
<b>Nerden</b> Nerden : istanbul
Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex11
<b>Yaş</b> Yaş : 33
Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex11
Cinsiyet : Erkek Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex11
Ruh Halim : Komik
Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex11
Tuttuğu Takım : FenerBahçeli
Damacana su kullananlar DİKKAT Shanex12

Damacana su kullananlar DİKKAT Empty
MesajKonu: Damacana su kullananlar DİKKAT   Damacana su kullananlar DİKKAT I_icon_minitimeCuma Ağus. 13, 2010 1:58 pm

Damacana su kullananlar DİKKAT

Damacana su kullananlar DİKKAT 126543


Damacanadaki suyun hava ya da güneşe maruz kalması ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olabiliyor!


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik
Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Köksal, ''son
yıllarda kişi başına kullanım oranı artan damacanadaki suyun hava ya da
güneşe maruz kalmasının, kişiyi ölümle sonuçlanan hastalıklara kadar
götürebilen mikroorganizmaların üremesine neden olduğunu'' bildirdi.


Prof. Dr. Köksal, ''şişe suyu'' olarak bilenen işlenmiş suyu sağlık
açısından desteklediklerini, ancak kullanım süresi ve bekletildiği
ortama dikkat edilmediğinde enfeksiyon hastalıklarına yol açabidiğini
belirtti.


Şişe sularının, bulundukları ortam ve temizlik kurallarına uyulmadığı
takdirde hepatit yapan virüsler dahil tüberküloz, ishal ve daha birçok
enfeksiyon hastalığının oluşumuna zemin hazırladığını ifade eden Köksal,
şunları söyledi:


''Vücudun yüzde 70'ini oluşturan su, vücutta bir elektrik cihazındaki
kablo görevini üstlenir. Bu nedenle hücreler arası iletişim, enzimler,
hormonlar ve bütün metabolizmayla ilgili faaliyetleri sağlayan suyun çok
sağlıklı olması gerekir.''


Prof. Dr. Köksal, şişe sularının işlenmiş olması nedeniyle doğal olarak
değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, ''Teknolojinin yardımı ile her
tür su işleme tabi olarak içilebilir niteliğe getirilebilir ve işlenmiş
su olarak tanımlanabilir. Ancak, bunların da tıpkı diğer gıda ürünleri
gibi raf ömrü vardır. Bu ömür, suyun ambalaj malzemesi, saklama
koşulları ve işletme koşullarına bağlıdır'' dedi.


Ev ve işyerlerinde çoğunlukla ''damacana'' tabir edilen plastik
şişelerde kullanılan suyun mutlaka serin, güneş ışığından uzak ve kuru
ortamlarda saklanması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Köksal,
şunları kaydetti:


''Su şişesinin etrafında suya ve ambalaj maddesine etki edecek kokulu
maddeler bulundurulmamalı. Damacanadaki suyun hava ya da güneşe maruz
kalması zararlı mikroorganizmaların üremesine neden oluyor. Su şişesinin
kapağı bir kez açıldığında hava ile temas ettiğinden 10-15 saatte
tüketilmeli. En fazla bir günde tüketilebilecek gramajdaki suyun kapağı
açılmalı. Ev ve işyerlerindeki kişi sayısı ve ortalama tüketim dikkate
alınarak damacana suyunun gramajı tespit edilmeli. Bu durumda özellikle
evlerde kullanılan 19 litrelik damacana suların kapağı açıldığında ne
şekilde saklanırsa saklansın günlerce kullanılması sakıncalı.''


Prof. Dr. Köksal, suyun renksiz, berrak, kokusuz ve tatsız olanının
tercih edilmesi gerektiğini belirterek, ''Çünkü suyun kokusunu, rengini
ve berraklığını bozan mikroorganizmalar oluyor'' dedi.


POMPA KİRLİLİĞİ


Prof. Dr. Köksal, birçok kişinin ev ve işyerlerinde ''su sebili'' diye
tabir edilen cihazların yanı sıra pompalı damacana kapaklarının da
bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:


''Sebil cihazına yerleştirilen damacanadaki suyun kapağı da delindiği
için havayla temas ediyor. Bu yüzden kullanım süresinde kriterler burada
da dikkate alınmalı. Pompalı damacanaların ise pompa temizliğine dikkat
edilmeli.


Bu pompaların kirliliği gözle de tespit edilebilir. Suya doğrudan temas
eden pompa ve 'cooler' diye tabir edilen aparatının temizliği
yapılmadığında havada ve ortamda bulunan mikroorganizmalar, kokular veya
yabancı maddeler pompa üzerinde birikip suya bulaşacaktır. Bulaşan bu
mikroorganizmalar zamanla çoğalarak kaplarda beyaz, yeşil ya da
kahverengi kümeler meydana getirebilir veya suyun tadında ve kokusunda
istenmeyen değişikliklere neden olabilirler.''


KİŞİ BAŞI TÜKETİM


Türkiye'de 2006'da kişi başı 91 litre olan işlenmiş su tüketiminin,
geçen yıl 100 litreye ulaştığını belirten Prof. Dr. Köksal, Avrupa
ülkelerinde ise bu miktarın birkaç katı olduğunu belirtti.


Prof. Dr. Köksal, gelir ve eğitim seviyesi yükseldikçe şişe suyuna da
talep artacağından sağlıklı suyun kriterlerinin de herkesçe bilinmesi
gerektiğini sözlerine ekledi.


AA- Samanyolu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Damacana su kullananlar DİKKAT
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
»  Zayiflatici ürünlere Dikkat
» Güneş gözlüklerine dikkat
» Diyetleriniz işe yaramıyorsa bunlara dikkat!

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Adım Adım Sağlık :: Sağlık Bölümü-
Buraya geçin: