Yazın gelmesiyle içine girilemeyen kıyafetlere sığabilmek için çeşitli
çözüm yolları ararız. İlk aklımıza gelen çözüm de beslenme şeklini
gözden geçirmektir. Derhal kararlar verilir, alışveriş listeleri çıkar
ortaya ve �Daha çok sebze meyve yiyeceğim�, �Şekeri yağı azaltacağım�
diye işe başlanır. Kışın soğuğundan yükselmeye başlayan hava
sıcaklığının etkisini azaltmak adına meyve alışverişi ön plana geçer.
Yazın başlangıcında özellikle üç meyve; kayısı, karpuz ve kiraz, günlük
hayatımıza girmeye başlar. Bunların hepsi de aslında kendi başlarına
birer sağlık kaynağıdır.
LİF KAYNAĞI: KAYISI Çoğumuzun şu sıcak yaz günlerinde severek yediği kayısının meyveler
arasında ayrıcalıklı bir yeri var kuşkusuz. Kayısının demirbaş
gıdalardan biri olduğu Himalayaların Hunza Vadisi�nde yaşayanlar, 100
yaşını görmeleriyle ün yapmışlar.
Anavatanı olan Çin�in geleneksel tıbbında kayısı bin yıllardır vücut
sıvılarını yenilemesi, vücudu zehirli maddelerden arındırması ve
susuzluğu gidermesi gibi özellikleriyle biliniyor. Doğuya sefer yapan
Büyük İskender�in bu meyveyi Batı dünyasına getirdiğine inanılıyor. Eski
Yunan tıbbında şifalı özellikleri bilinen kayısıyı, Romalılar aşk
tanrıçası Venüs�e adamış.
Günümüzdeki araştırmalar kayısının en yüksek ve en çeşitli karotenoid
düzeyine sahip olduğunu gösteriyor. Karotenoidler kalp hastalığını
önleyen, �kötü kolesterolü� düşüren ve kansere karşı koruyucu olan
antioksidanlardır.
Kayısı ayrıca iyi bir potasyum, demir ve lif kaynağıdır. Kronik
kabızlıktan şikayet edenler, düzenli olarak yediklerinde kayısıdan büyük
yarar görebilir. Kayısı, içerdiği selüloz ve pektin sayesinde, kabızlık
çekenler için değerli bir yardımcı ve hafif bir müshildir. Genellikle
günde altı ila sekiz kayısı istenen sonucu verecektir.
KURUSUNU DİKATLİ TÜKETİN Özellikle kış aylarında popüler bir alternatif olan kuru kayısı, kurutma
işlemi sırasında bozulmayı önlemek için eklenen kükürt dioksit
nedeniyle yaklaşık her 100 kişiden birinde alerjik reaksiyonlara neden
olabilir ve her 20 astımlıdan birinde astım krizini tetikleyebilir.
Kükürtsüz kuru kayısı yemek isterseniz doğal yoldan kurutulmuş
(kahverengi) kuru kayısılardan alabilirsiniz. Yalnız unutmayın, taze
kayısının 100 gramında (yaklaşık 3 - 4 iri kayısı) 50 kalori ve 9 gram
kadar doğal şeker varken, 100 gram kuru kayısı suyu giderek konsantre
olduğundan, 215 kalori ve 53 gram kadar doğal şeker içerir. Kayısıda
oksalat bulunduğu için, kalsiyum oksalatlı böbrek taşları olanların
fazla kayısı yememeleri önerilir.
SERİNLEMENİN YOLU: KARPUZ Karpuzun anavatanı Afrika�nın tropikal bölgeleridir. Yaz aylarında
sofraların vazgeçilmezidir karpuz. İyi bir C vitamini deposu olan meyve,
aynı zamanda kırmızı rengiyle kendini gösteren beta-karoten içeriği ile
de antioksidan etkilidir. Bol miktarda su içeriğinden kilo vermek
isteyenlere beslenmelerinde destek olabilir. Bir ince dilim karpuz (200
gram), yaklaşık olarak 70 kalori enerji içerir. 100 mg kadar potasyum
içeriğiyle potasyum eksikliğinde destekleyicidir. Zengin lif içeriği ile
da bağırsakların çalışmasında etkilidir.
ÖDEM GİDERİCİ: KİRAZ Dolgun, parlak, renkli ve tatlı kirazların yararları saymakla bitmez.
Kirazın en önemli özelliği salisilat içeriği ile aspirin benzeri
etkisinin olabilmesi. Bunun yanında böbreklerin ve karaciğerin toksik
maddelerden arındırılmasına yardımcı olur. 14 - 15 adet kadar kiraz
(yaklaşık 100 gram) 160 mg potasyum içeriği ile de sağlığa yardımcı
olmasını yanı sıra kadınların özellikle belirli dönemlerde vücutlarında
meydana gelen su tutulmaları ve ödemin atılmasında etkilidir. Bir küçük
kase kiraz; 50 kalori gibi düşük enerjisiyle, içeriğindeki lifi ve
özellikle de kabuğuyla yenildiği için kilo vermek isteyenlerin ara öğün
seçeneği olabilir. Kişileri doygunluk hissi sağlayarak uzun süre tok
tutacaktır.
GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİN Meyveleri olduğu gibi yemenin yanı sıra bir araya getirerek değişik
meyve salataları icat edebilirsiniz. İçlerine taze ceviz, badem, yağsız
yoğurt veya benzeri besinler katabilirsiniz. Bu tip salatalar özellikle
meyveyle arası iyi olmayan çocuk ve gençlerin iştahını kabartabilir.
Yediğiniz her meyvenin değişen oranlarda A ve C vitaminleri gibi
antioksidanlardan zengin olduğunu unutmayın. Seçimlerinizde her gün
değişik çeşitte ve renkte meyve yemeye özen gösterin.