Mutfakta tacını hiç devretmeyen sarımsak, sağlığa da oldukça faydalı bir besindir.
Kimi şairler, onun yoksulun ilacı olduğunu söyler.
Ülkemizde de sofralarda yerini koruyan sarımsak, vücudumuzun önemli değerlerindendir.
Her zaman güçlü bir ev ilacı olan sarımsak, cacıktan zeytinyağlılara kadar,
yemeklerimize lezzet katmıştır.
Bilim adamları, sarımsak için son bin yılın mucize bitkisi diyorlar.
Ortak birleştikleri bir başka nokta ise, mükemmel biyoaktif bileşenlere sahip olduğudur.
Sarımsağın memleketi Orta Asya�dır. Bir iddiaya göre ise, Hindistan�dan dünyaya yayılmıştır.
Ayrıca Sibirya da sarımsağın ana yurdu olarak belirtilir.
Sarımsak; aydınlığı, suyu ve yumuşak toprağı sever. Beyaz ve siyah olmak üzere iki çeşidi bulunur.
Ülkemizde en iyi sarımsak, Taşköprü�de yetişir. Burada sarımsağa �beyaz altın� denilir.
Vitamin, mineral ve aminoasit yönünden son derece zengindir.
Kalp krizi, beyin kanaması ve kanser riskini azaltır.
İçinde A, B, C ve E vitaminleri bulunur.
Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ateş düşürücü özelliği vardır.
Yaşlı ve güçten düşmüş hastalara yararlıdır.
Damar sertliği ve yüksek tansiyona iyi gelir.
İyi huylu kolesterolü yükseltir, kötü huylu kolesterolü düşürür.
Kalp ve damar hastalıklarında önemli bir silahtır.