Yoğurt, sabahtan akşama kadar günün her saatinde yenebilecek harika bir
gıdadır.Yoğurt daima suyuyla birlikte yenmelidir.Sü zme yoğurtta "B"
vitamini kalmaz.Çünkü,vitaminle r hep yoğurdun suyundadır.
Şeker hastaları için yararlı bir besindir.Şeker hastalarına verilecek yoğurt, ekşimiş olmamalı ve kaymağı alınmış olmalıdır.
Sabahleyin kahvaltıdan sonra yenen yoğurt,sindirimi kolaylaştırıp
,bağırsakların çalışmasına yardım eder.Her yaşta hemen hemen herkes için
uygundur.Ancak, midesi çok duyarlı olanlara,onikiparma k bağırsağı
ülseri olanlara dokunur.Yoğurt, hastalar ve zayıf bünyeler için sütten
daha besleyici sindirimi kolay bir gıdadır.Aynı zamanda bağırsaklarda
bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların(Amipleri n) çoğalmalarına ve
hatta yaşamalarına engel olan bir besindir.Bu sebepten tifo ve ishal
zamanlarında yoğurt âdeta bir ilaç gibi tavsiye edilmektedir.
Tüberkülozlu hastalar üzerinde de antibiyotik etki gösterir.
Yoğurt aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların tedavisinde de oldukça öneme
sahiptir.Çocukları n bulaşıcı karaciğer iltihâbı (hepatit)
hastalıklarının dietik tedavilerinde kullanılır.
Ayrıca,yüze ve boyna sürülürse cildi canlandırır.Yirmi dakika kalsın
cildinizde,sonra da gülsuyuyla siliverin.Rahat bir uyku için de yoğurt
yiyebilirsiniz.
Mineraller
Kalsiyum:Kemik, diş ve saç gelişmesini sağlar,sinir sistemini
düzenler,kişiyi çabuk öfkelenmeye karşı korur.Şurası mutlaka
bilinmelidir ki güzelliği bozan en korkunç şey ;öfkeli ve sinirli
olmaktır.
Fosfor:Vücut için en önemli mineral, fosfordur.Bu mineral,dokuları
,kemik,diş ve bütün hücreleri yeniler,B grubu vitaminler fosforla
birlikte çalışır.
İyod:Tiroid bezlerinin çalışmasını sağlar,guatr hastalığını önler.Bu
mineral vücut hücrelerinin çalışma ahengine de yardımcı olur,uyarıcı bir
etkisi vardır.
Floriş çürümelerini önler.
DÜZGÜN BİR CİLT
Yumuşak bir cilt için A vitamini çok önemlidir. A vitamini en çok
tereyağında bulunur. A vitamini gece körlüğünden korunmak için, saçların
ve derinin güzelleşmesi için faydalıdır A vitamini peynirde de bol
miktarda bulunmaktadır. Bu vitamin balıkyağında da fazla miktarda
vardır. Ayrıca gün bir miktar ayçiçeği çekirdeği veya kabak çekirdeği
yiyin. Bu çekirdekler esas halinde element olan çinko içerirler. Vücutta
çinko eksikliği ise derinin daha çabuk buruşmasına yol açar. Ayrıca
sabah ve akşam kivi yiyin. Bu meyvenin içerdiği C vitamini dolaşımı
harekete geçirir ve bunun sonucu olarak deri daha iyi beslenir.
KUVVETLİ TIRNAKLAR
Her gün yoğurt yiyin. Yoğurtta tırnakların oluşumu için önemli olan
protein vardır. Toz jelatin de bu etkiyi fazlalaştırır. Kırılan
tırnaklara karşı ceviz ve yer fıstığı yiyin. Her ikisi de tırnakları
sertleştiren biotin içerir.
SAĞLIKLI DİŞLER
Günde iki kere 150 gram yağsız peynir yiyin. Peynirdeki kalsiyum
dişetini kuvvetlendirir, dişleri sağlamlaştırır. Ayrıca balık ve kümes
hayvanları da dişlerin sağlam olması açısından önemlidir. Bunlarda
dişleri sertleştiren fosfor vardır.
PARLAK GÜR SAÇ Bol protein içeren besinler (peynir, et, balık, kümes
hayvanları) salatayla birlikte yendiğinde saç gür olur. Çünkü saçın
yüzde 97'si protein maddesi olan keratinden oluşuyor.Haftada dört
yumurta yiyin. Yumurtada saça parlaklık kazandıran bol miktarda kükürt
vardır.
PARLAK GÖZLER
Haftada üç kere az bir miktar bitkisel yağla pişirdiğiniz havuç yiyin.
Havuçtaki A ve E vitaminleri görmeyi kuvvetlendirir, gözlere parlaklık
kazandırırlar. Kepek, çavdar ekmekleri içerdikleri selen elementinden
dolayı gözleri hastalık mikroplarından korur. .