Kimi tüyünden huylanır yemez, kimi mutfağından eksik etmez.
Ancak lezzetli bir meyve olan şeftalinin, doğanın tüm mucizeleri gibi sayısız yararı vardır.
Şeftalinin dünyaya Çin�den yayıldığı düşünülüyor.
Çin sanat alanında da şeftaliyi fazlaca kullanır.
Çömlek ve porselen dekorasyonunda sıklıkla yer alır.
Mitolojide ölümsüzlüğün ve uzun yaşamın sembolü olarak yer alır.
Şeftalinin tüyünden hoşlanmadıkları için yemeyen pek çok kişi için,
nektarin denilen tüysüz çeşidi de üretilmiştir.
B ve C vitamini deposu olan şeftali, potasyum açısından da son derece zengindir.
Şeftali, kiraz ve kayısı gibi, gülgiller ailesinden gelir.
A vitamini, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor mineralleri barındırır.
Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin.
Eğer olgun şeftali alacaksanız, çabuk tüketin.
Olgunlaşmamış şeftalileri, evde oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde
2-3 gün bekletirseniz, olgunlaşmasını sağlarsınız.
Olgunlaştığını, dokunduğunuzda yumuşak olmasından ve hoş kokusundan anlarsınız.
Cildi nemlendirir
Ağız kokusunu alır
Gut hastalığına iyi gelir
Çiçekleri bağırsak solucanlarını düşürür ve kabızlığı giderir
Hazmı kolaylaştırır ve idrar yollarını temizler
Basur hastalığına iyi gelir
Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır
Kanı zehirlerden temizler
Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir