Hem kanseri önlüyor hem kilo verdiriyorYapılan araştırmalar böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini gösteriyor.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan
Karadeniz, yapılan araştırmaların böğürtlenin kanser ve tümör
hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koyduğunu bu nedenle
kansere karşı böğürtlen tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi.
Karadeniz, Ordu'da fındığın ya da kivinin yerine alternatif olarak
üretimine başlanan böğürtleninin giderek yaygınlaştığını söyledi. Son
yıllarda artan böğürtlen yetiştiriciliğinin dikkat çekici olduğunu ifade
eden Karadeniz, Ordu'da yılda 4 ton böğürtlen üretildiğini, bu rakamın
gelecek yıllarda artmasını umduklarını söyledi.
Böğürtlenin kilosunun 6-7 TL'den satıldığını ve üreticilerin pazar
sıkıntısı yaşamadıklarını anlatan Karadeniz, buna rağmen pek çok insanın
böğürtlenin "bir şifa kaynağı" olduğunu bilmediğini vurguladı.
Böğürtlendeki ellagic asit tümör hücrelerini engelliyor
Böğürtlende "
ellagic asit" bulunduğunu,
yapılan araştırmaların bu asidin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini
engellediğini ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr. Karadeniz,
"Laboratuvar ortamlarında yapılan çalışmalarda, kanserin başlangıcını
ellagic asidin engellediği görülmüştür. İçeriğinde bol miktarda ellagic
asid bulunan böğürtlen, bu nedenle kansere karşı bire bir yararlıdır.
Kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediği araştırmalarla
ortaya konulan böğürtlenin, kansere karşı tüketilmesi faydalı olacaktır"
dedi.
Karadeniz, böğürtlenin kanser ve tümörlerin yanı sıra vücudun çeşitli
yerlerinde meydana gelen şişliklere, ağrılara, yüksek tansiyona, şekere,
göğüs ve solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiğine işaret etti.
Böğürtlenin yaralara sürülürse yaranın iyileşmesini hızlandıracağını,
kabızlığa iyi geldiğini, insanları tok tuttuğu için diyet listesinde yer
alabileceğini belirten Karadeniz, böğürtlenin yaprakları kaynatılıp
içilirse diş ve diş etlerine, kökleri kaynatılıp içilirse de
böbreklerdeki taşların düşmesine yardımcı olacağını ifade etti.
Karadeniz, organik asitler, mineraller ve vitaminler yönünden zengin
olan böğürtlenin tüketiminin yaygınlaşmasının, üretimin de
yaygınlaşmasına yol açacağını kaydetti.