Uzmanlar, genelde alışverişte alınmayan böcek hasarlı meyve ve
sebzelerin, hormon kullanımı bakımından bir ön testten geçmiş oldukları
için tüketimde onların tercih edilmesi gerektiğini bildirdiler.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
bilimsel anlamda bitkisel hormonun, bitkinin belirli bir yerinden
sentezlenen ve çok düşük dozlarda bitkinin büyüme ve gelişmesi üzerine
etkili olan maddeler olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Kadıoğlu, hormonların çok düşük dozlarda etkili olduklarından,
aşırı kullanıldıkları zaman hem uygulanan bitkiye hem de bitkiyi
tüketen canlılara zararlı etkilerde bulunduklarını belirterek, "Bu
nedenle hormonların uygulama dozunun ve zamanının bilinçli olarak
belirlenmesi, zararlı etkilerini önemli ölçüde ortadan kaldırır" dedi.
Meyve ve sebzelerin hormonlu olup olmadığını veya toksik seviyede hormon
biriktirdiğini dış görünüşlerinden anlamanın mümkün olmadığını ifade
eden Prof. Dr. Kadıoğlu, "Genelde halk arasında üzerinde bir çıkıntı
oluşturmuş meyve veya sebzeler hormonlu olarak nitelendirilir. Bu
çıkıntılar hormonlara bağlı olmayan gelişim bozukluklarından da
kaynaklanabilir" diye konuştu.
Prof. Dr. Kadıoğlu, bu nedenle bir ürünün hormon içerip içermediğinin,
ancak gelişmiş laboratuvarlardaki analizlerle anlaşılabileceğine dikkati
çekerek, "Sirke içinde belirli bir süre bekletme gibi uygulamalar
tavsiye edilmekle birlikte, bitkilerin hormonlardan arındırılabilmesi
için etkili bir metot henüz mevcut değildir. Bununla birlikte herhangi
bir böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve
ve sebzelerin hormon ve zirai ilaç birikim seviyelerinin düşük olduğunu
söyleyebiliriz. Bu durum halk arasında kullanılan hormonsuz bitki
konusunda bize bir fikir verebilir" dedi.
Hormon kullanımıyla ilgili üreticilerin daha fazla bilgilendirilmesi
gerektiğini belirten Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, "Genelde pazar
çantalarımıza koymadığımız böcek hasarlı meyve ve sebzeler, bir ön
testten geçmiş oldukları için tüketimde onları tercih edebiliriz. Kırsal
kesimlerde organik tarım tekniği ile geleneksel olarak yetiştirilen
sebze ve meyveleri daha çok tüketebilme yollarını aramalıyız. Kırsal
kesimlerde bu şekilde meyve ve sebzeler çürümeye terk edilmektedir.
Bunların kışın tüketilmek üzere kurutulması, dondurulması veya
marmelatlarının hazırlanması yararlı olur" dedi.