Baharın yorgunluğunu atmak için bağışıklık sistemini güçlendirecek sağlıklı besinleri tüketerek yaza hazırlanın.
Kırmızı eti haftada bir gün tüketirken balık etine haftada 3 gün yer
verilmesi gerektiğini söyleyen Medical Park Göztepe Hastane
Kompleksi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, "Sabah
kahvaltısında şarküteri ürünlerinden uzak durup, mutlaka 1 adet taze
meyveye veya küçük bir kase meyve salatasına kahvaltıda yer açın. Yaz
ishalleri ve yaz enfeksiyonlarına karşıda bağırsak sağlığınız için günde
2 tane Amasya elması mutlaka tüketin" dedi.
"VÜCUDUMUZU BOL SU İÇEREK UYARALIM"
"Günlerin kısa, evde geçirilen zamanın uzun, fiziksel aktivitenin
azaldığı kış ve bahar aylarının ardından adeta dinlenmeye çekilmiş olan
vücudumuzu uyarmalı, yaz aylarına hazırlamalıyız" diyen Gizem
Keservuran, şöyle konuştu: "Kış aylarında çoğunlukla portakal,
mandalina gibi turunçgilleri tüketerek giderdiğimiz su ihtiyacımızı, yaz
aylarında mevsim meyvelerini tüketerek değil mutlaka su içerek
karşılamalıyız.
Bayanların selülit şikayetlerinin gündemde olduğu bu dönemde su içimi ve
ananas tüketimi oldukça önemli. Ananas içeriğindeki bromelain
proteolitik enzimi yani proteinlerin sindirimine yardımcı enzimler
sayesinde hem besin sindirimini kolaylaştırır hem de selülit
şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Yine de selülitlerden
sadece beslenme şeklinizi düzenleyerek tamamen kurtulmanız mümkün değil,
doğru planlanmış beslenme tedavisini mutlaka artmış fiziksel aktivite
ile desteklemelisiniz. Kış aylarında bitki çayı karışımlarını rahatlıkla
tüketebilirken yaz aylarında sıcak içecek içmek bizlere çok da cazip
gelmiyor, fakat bu durum yeşil çaydan vazgeçmenize bahane olmamalı.
İçeriğindeki kateşinler sayesinde yeşil çay abdominal yani karın bölgesi
yağlanma ve insulin direnci üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Dolayısıyla her mevsimde günlük beslenmemizde mutlaka yeşil çaya yer
verilmeli, yaz aylarında da soğuk olarak yeşil çay tüketilebilir, eğer
içiminde zorluk yaşıyor tadını beğenmiyorsanız, tarçın, karanfil, meyve
kabukları ile çayınızı lezzetlendirebilirsiniz."
"KOYU KIRMIZI MEYVELERİ TÜKETİN"
Meyve çeşitlerinin fazlalaştığı bu dönemde, özellikle çilek , kiraz ,
siyah üzüm karadut gibi koyu kırmızı meyvelerin tüketimine önem
verilmesi gerektiğinin altını çizen Keservuran, "Bu meyveler
flavonoidlerve antosiyaninler açısından oldukça zengindir ve yüksek
antioksidan özelliğe sahiptirler. Yüksek antioksidan içerikli meyvelerin
mevsiminde tüketimi ile vücut direncini arttırırken başta kanser
türleri olmak üzere birçok kronik rahtasızlığa karşı vücudun adeta bir
koruma kalkanı oluşturmasına yardımcı olursunuz. Flavanoid ve
antosiyaninler bacakların yorgunluk ve şişkinliğinde, kramp , ağrı ve
ödem şikayetlerinin azalmasında vasodilatör yani damar genişletici
özellikleri ile oldukça önemlidir. Ayrıca bu bileşiklerin, karaciğer
koruyucu özellikleri de vardır. Yine yaz aylarında antosiyanin içeriği
yüksek yaban mersini, Frenk üzümü, çekirdekli siyah üzüm , kokulu üzüm
tüketimine önem vermeliyiz. Özellikle yaban mersini kurusunu tüketmeden
önce mutlaka yıkayın" dedi.